Esti mese

Az Esti Mese angol Maris Otter, német Karamell és belga Csokoládé malátából angol ale-ekre jellemző komlók felhasználásával készült.

A Maris Otter malátát kizárólag a hordós érlelésű (cask-conditioned) real ale-ekhez fejlesztette ki Dr. Bell a cambridge-i egyetemen  1966-ban a Proctor és Pioneer fajták keresztezésével. A végeredmény egy kétsoros őszi árpa lett, amely a tavaszi árpánál alacsonyabb hozammal bír, de cserébe az íze teltebb, kekszesebb, malátásabb, némi diós beütéssel. A legdrágább maláta-fajta, kizárólag Nagy-Britanniában termesztik.

Az Esti Mese amelyet Németh Antallal közösen főztünk egy  stílusgyakorlatnak  is tekinthető, amely a Maris Otter maláta értékeinek mélyebb megismerésére irányul. A névválasztás a sör sejtelmes színére, gazdag aromás illatára utal amely a 60-as évek retro illatait,ízeit juttatja eszünkbe az akkori egyetlen csatornán fogható esti mese hangulatával együtt.

A sör a Northern English Brown Ale alkategóriába tartozik, színe vöröses barna, illata édes, gazdag, malátás kekszes, ízében a malátából származó diós, kekszes, karamellás jegyek dominálnak, amelyeket az angol sörökre jellemző komlók (Fuggles, Styrian Golding) ellenpontoznak.

Az alkoholtartalom 5,5% körüli, a szín 38 EBC.

Mások írták a sörről:

http://mesehabbal.blog.hu/2013/10/04/a_tevemaci_esete_a_sorcsappal

http://folyekonykenyer.blog.hu/2013/10/03/malatabal_es_sorpremier_budan

http://mesehabbal.blog.hu/2013/10/10/vakon_a_koboldok_meses_erdejeben

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.